sâmbătă, 28 august 2010

Mestesugari traditionali din Maramures VI

Dumitru Bogaldea Fleoscau din Salistea de Sus este ultimul mester cojocar de pe Valea Izei, Maramures.Face cojoace de cand era  tanar, de la 12 ani.
Mestesugul la invatat de la tatal sau, dar astazi nimeni din familie nu vrea sa duca traditia mai departe.






sâmbătă, 21 august 2010

Mestesugari traditionali din Maramures V

        Burnar Tanase din Sacel spune ca olaritul nu este o meserie usoara( din proprie experienta va confirm acest lucru).Materia prima: lutul,  se extrage din gropi adanci de 9-10 metri, existand pericolul ca acestea sa se surpe.
       Mesterul creeaza vase din ceramica nesmaltuita, iar dupa ce le da forma pe roata de olarit pe duce in cuptor unde stau timp de 24 de ore la temperaturi de aproximativ 1000 de grade Celsius la focul lemnului de molid.
       Meseria a invatat-o de la tatal lui, dar i-au trebuit aproximativ 2 ani ca sa stapaneasca acest mestesug.Are doi baieti care au invatat  mestesugul de la el si probabil ca il vor duce mai departe.









duminică, 15 august 2010

Mestesugari traditionali din Maramures IV

Vasile Borodi din Sarbi, unul dintre ultimii mestesugari de acest fel ne-a primit cu mare placere in micutul lui atelier.Pregatea o serie de clopuri traditionale pentru a le duce la Sibiu la un targ traditional.Clopurile le face lemn de plop, iar rezultatul este un clop foarte rezistent.
A invatat meseria de la tatal sau, iar in prezent nimeni nu vrea sa-i invete mestesugul.Motivul, pe care il sustine insusi mesterul e ca nu ai un profit prea mare in urma vanzarii clopurilor.


 






joi, 12 august 2010

Mestesugari traditionali din Maramures III

Pe acest mester l-am gasit intamplator in timp ce mergeam pe o ulita din Breb.Se numeste Toporan Ioan, de loc din Budesti si confectioneaza dranita ( material folosit pentru acoperirea caselor) din lemn de molid.









joi, 5 august 2010