vineri, 17 septembrie 2010

Mestesugari traditionali din Maramures VII ( a doua serie)


       Ples Ioana ne povesteste cum pe vremea cand era ea tanara nu existau magazine de haine.Toate articolele de imbracaminte erau fabricate acasa.Iarna purtau haine de lana, iar vara de canepa. Este foarte greu de lucrat cu canepa deoarece procesul implica mai multe etape: semanatul, culesul, pusul in balta( canepa este lasata la inmuiat pentru 4-5 zile in apa unui lac de obicei), imblatitul( snopii de canepa sunt scuturati pentru a se curata de mizerie), uscatul , trasul prin perie, sortarea pe categorii si apoi la fus se face un fir uniform.Apoi la tiara( razboi de tesut) se confectioneaza diverse: fete de masa, prosoape, camasi si alte articole de imbracaminte.
       Hainele de canepa  rezista pana la  3-4 generatii, iar canepa este singurul material care se albeste daca este expus la soare.  






      

2 comentarii:

bluesky spunea...

Foarte frumoase si instructive toate reportajele tale, Radu. Continua sa popularizezi vechile noastre obiceiuri si indeletniciri - merita sa fie cunoscute!
Maramuresul este un loc in care am vrut sa ajung, nu am reusit pana acum, dar cand se va ivi ocazia sigur o sa apelez la un cunoscator asa ca tine.

Radu Lazar spunea...

Merci de vizita si te astept cu mare placere.