marți, 1 martie 2011

Mestesugari traditionali din Maramures XV

         Mesterul Vasile Brumar din Botiza este probabil singurul mestesugar din Maramures ce confectioneaza spete.Acestea  sunt facute din lemn de salcam cules in toamna de mesterul si pus la uscat.Dupa ce are materialul pregatit lucreaza de obicei iarna pana seara tarziu.Spata este o piesa de  la razboiul de tesut formata dintr-un sistem de lame paralele fixate la ambele capete prin care trec firele de urzeala.
        Este o munca foarte migaloasa, iar mesterul este foarte atent la detalii pentru ca stie ca o munca de calitate ii va aduce mai multi clienti pe viitor.
        Mesterul lucreaza din ce in ce mai putin pentru ca cererea practic nu mai exista deoarece din ce in ce mai putina lumea foloseste razboiul de tesut.
       A invatat mestesugul de la tatal sau, dar astazi nu ma vrea nimeni sa invete mestesugul care probail se va pierde in scurt timp.


2 comentarii:

Gabriel Stanciu spunea...

Frumoase fotografii, Radu. Locuiesti intr-o zona in care aceste obiceiuri se mai gasesc, cu greu e adevarat. NU scapa aceste ocazii si documenteaza-le. Peste 15-20 ani aceste traditii nu vor mai fi si vor deveni patrimoniu cultural prin imaginile tale si ale altor fotografi care au avut inspiratia sa le documenteze. Succes si asteptam ct mai multe fotografii din Maramu'

(anul trecut am fost pentru prima oara acolo si e deosebit!)

Radu Lazar spunea...

Merci.Te mai asptept prin Maramures.